مقدمه. تولید برق در نیروگاه‌‌‌های خورشیدی ایران وضع مطلوبی ندارد و به رغم همه شعارها و سمینارها تولید برق از انرژی خورشیدی کمتر از ۵۰۰ مگاوات است و البته که آمار دقیق ارائه نشده است. بسیاری پروژه‌ها در ایران به بیماری عدم النفع و تعویق و فراموشی دچار می‌شوند. در ۵ بهمن ۱۴۰۱ خبری از آغاز ساخت بزرگترین نیروگاه خورشیدی در ایران دست به دست شد و همزمان خبری از پیشرفت نیروگاه خورشیدی ابوظبی بیرون آمد. اکنون نیروگاه خورشیدی ابوظبی گشایش یافته و باید دید فولاد مبارکه چه زمانی به هدفش نائل می‌شود. این خبر را به خاطر بسپارید که به تاریخ ۵ بهمن ۱۴۰۱ مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه در آیین کلنگ‌زنی نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات گفت: در یک سال آینده صد مگاوات از نیروگاه ششصد مگاواتی بهره برداری خواهد شد. ( لینک خبر )

افتتاح نیروگاه خورشیدی ابوظبی

اولین خبر درباره تاسیس نیروگاه خورشیدی الظفره در سال ۲۰۲۰ همگانی شد و اکنون این نیروگاه ۲ گیگا واتی که از بزرگترین پروژه‌‌‌های خورشیدی جهان است، افتتاح و راه اندازی گردید. این دولت کوچک حاشیه خلیج فارس در حال پیشبرد برنامه هایی برای توسعه ظرفیت انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف کربن صفر است.

ضرورت اقتصاد سبز

اقتصاد سبز ار رویکردهای جدید در حوزه حقوق بین الملل محیط زیست است. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، جلوگیری از افزایش آلودگی محیط زیست، کاهش انتشار کربن در فضای شهرها و محدود بودن منابع سوخت فسیلی دلایلی هستند که اقتصاد سبز را موجه می‌سازند.

مشارکت بین المللی در پروژه

این پروژه توسط شرکت ملی انرژی ابوظبی، معروف به Taqa، با مشارکت شرکت  EDF فرانسه و JinkoPower چین احداث شده است. ابوظبی کوشش کرد افتتاح نیروگاه قبل کنفرانس کاپ ۲۸ باشد. کنفرانس کاپ ۲۸ (COP28 ) از 30 نوامبر تا 12 دسامبر 2023 برگزار می‌شود.

قیمت برق نیروگاه الطفره

دولت ابوظبی به مصرف کنندگان برق این نیروگاه سوبسید می‌دهد. پروژه خورشیدی 2 گیگاواتی الظفره ابوظبی کمترین تعرفه جهانی 0.0135 دلار ( یک سنت و سی و پنج صدم سنت) در هر کیلووات ساعت را ثبت کرد. شرکت آب و برق امارات (EWEC)، یکی از شرکت‌‌‌های تابعه شرکت برق ابوظبی (ADPower)، کمترین تعرفه را برای پروژه خورشیدی 2 گیگاواتی خود دریافت کرده است.

نیروگاه خورشیدی ابوظبی برق ۲۰۰،۰۰۰ خانه را تامین می‌کند. انتظار می‌رود انتشار دی اکسید کربن ابوظبی را با بیش از ۲/۴ میلیون تن در سال کاهش دهد که معادل حذف حدود ۴۷۰،۰۰۰خودرو از جاده‌ها است.

نیروگاه  از حدود چهار میلیون پنل خورشیدی با فناوری دو چهره استفاده می‌کند که نور خورشید را از هر دو طرف برای حداکثر بازده جذب می‌کند.

این پروژه که گفته می‌شود بزرگترین نیروگاه خورشیدی تک سایتی جهان است، ظرفیت تولید انرژی خورشیدی ابوظبی را به ۳/۲ گیگاوات افزایش می‌دهد.


نمایی از پارک خورشیدی الظفره در ابوظبی. 

درصد سهامداران

درصد سهامداران به نفع طرف اماراتی است.  شرکت تقا ۴۰ درصد شرکت مصدر ۲۰ درصد و دو شریک فرانسوی و چینی هرکدام بیست درصد سهام دارند.

از اهداف امارات متحده عربی تولید ۱۰۰ گیگا وات انرژی تجدید پذیر تا سال 2030 است.

این پروژه در ۳۵ کیلومتری ابوظبی واقع  و در بیش از ۲۰ کیلومتر مربع در بیابان گسترده شده است. ساخت این نیروگاه  در اوج زمان کار، ۴۵۰۰ شغل ایجاد کرد. 

دکتر سلطان الجابر، مدیر  کاپ۲۸، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و رئیس مصدر گفت، پروژه الظفره پیشرفت “قابل توجه” را در بهره وری انرژی خورشیدی، نوآوری و رقابت در هزینه نشان داد و تعرفه جدید “کمترین رکورد” را تعیین کرد.

تنها چند روز مانده به شروع Cop28، من از جهان می‌خواهم که با سه برابر کردن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر و دو برابر کردن بهره‌وری انرژی تا سال 2030 متحد شود و انتقال انرژی را انجام دهد. الظفره نمونه‌ای از مقیاس جاه‌طلبی مورد نیاز در سراسر دنیا.”

🖋 مسعود فروزنده

🔲منابع به صورت لینک در متن آمده است.



بزرگترین نیروگاه‌‌‌های خورشیدی جهان کدام هستند؟

تا پیش از نیروگاه خورشیدی ابوظبی رتبه بندی نیروگاه‌‌‌های خورشیدی به ترتیب پایین بود. با این حساب نیروگاه ابوظبی رتبه چهارم جهانی را بخود اختصاص می‌دهد.

طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی در ۲۰۲۲، انتظار می‌رود سرمایه گذاری‌‌‌های جهانی در انرژی خورشیدی برای اولین بار در سال 2023 از هزینه‌‌‌های نفت پیشی بگیرد! در حال حاضر، چین در تولید انرژی خورشیدی با ظرفیت نصب شده بیش از 400 گیگاوات در جهان پیشرو است. 

https://www.youtube.com/embed/m9qC-82o3ww?autoplay=0&enablejsapi=1&wmode=opaque

1. پارک خورشیدی Bhadla، هند

مکان: راجستان، هند
ظرفیت نصب شده:
 2245 مگاوات

پارک خورشیدی Bhadla بزرگترین مزرعه خورشیدی در جهان است. این تاسیسات در مساحتی به وسعت 14000 هکتار در منطقه جودپور راجستان واقع شده است.

این مزرعه خورشیدی دارای ظرفیت 2.25 گیگاوات است و به سرمایه گذاری تخمینی بیش از 1.3 میلیارد دلار نیاز دارد.

پروژه عظیم خورشیدی که در سال 2017 راه اندازی شد، شامل بیش از 10 میلیون پنل خورشیدی است. این در چهار مرحله تحت طرح وزارت انرژی‌‌‌های نو و تجدیدپذیر (MNRE) مطابق با سیاست انرژی خورشیدی راجستان، 2011 توسعه یافت.

این گیاه گرمای خشک ایالت بیابانی راجستان هند را برای تولید انرژی پاک تجدیدپذیر مهار می‌کند.

Huanghe Hydropower Hainan Solar Park - چین

2. Huanghe Hydropower Hainan Solar Park- چین

مکان: استان چینگهای، چین
ظرفیت نصب شده:
 2200 مگاوات

پارک خورشیدی Huanghe Hydropower Hainan در استان دورافتاده Qinghai چین واقع شده است. این بزرگترین تاسیسات خورشیدی در کشور با ظرفیت نصب شده خورشیدی 2.2 گیگاوات است.

این تأسیسات توسط Huanghe Hydropower Development – یک شرکت دولتی تولید برق ایجاد شده است و به سرمایه گذاری تقریباً 2.3 میلیارد دلاری نیاز دارد. این نیروگاه عظیم دارای ظرفیت ذخیره سازی 202.8 مگاوات است.

این نیروگاه در 5 فاز توسعه یافته و در مساحتی به مساحت 564 هکتار گسترش یافته و در سال 2020 به بهره برداری رسیده است.

در حال حاضر برنامه هایی برای افزایش ظرفیت خورشیدی پارک تا 10 گیگاوات وجود دارد.

پارک خورشیدی پاواگادا، هند

3. پارک خورشیدی پاواگادا، هند

مکان: کارناتاکا، هند
ظرفیت نصب شده:
 2050 مگاوات

پارک خورشیدی پاواگادا در منطقه تومکور کارناتاکا در هند قرار دارد. تاسیسات 2.05 گیگاواتی مساحتی معادل 13000 هکتار را در بر می‌گیرد و توسط شرکت توسعه انرژی خورشیدی کارناتاکا (KSPDCL) توسعه یافته است.

پارک خورشیدی Bhadla، هند

4. پارک خورشیدی بنبان، مصر

مکان: استان اسوان، مصر
ظرفیت نصب شده:
 1650 مگاوات

پارک خورشیدی بنبان در روستای بنبان در استان اسوان مصر واقع شده است و بزرگترین پروژه خورشیدی در آفریقا است. این مجموعه عظیم با 41 نیروگاه خورشیدی مجهز به ظرفیت تولید 1.6 گیگاوات خورشیدی است.

توسعه این پروژه توسط سازمان دولتی انرژی‌‌‌های نو و تجدیدپذیر (NREA) نظارت شد و مطابق با استراتژی انرژی پایدار 2035 است که توسط دولت مصر اعلام شده است.

این تاسیسات 9000 هکتاری در سال 2019 به شبکه ملی مصر متصل شد و در حال حاضر بیش از 4,20,000 خانوار را تامین می‌کند.

5. پارک خورشیدی صحرای تنگر، چین

مکان: Ningxia، چین
ظرفیت نصب شده:
 1547 مگاوات

پنجمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در نینگشیا چین است. این تاسیسات دارای ظرفیت 1547 مگاوات است و 1200 کیلومتر از صحرای تنگر را پوشش می‌دهد.

این مزرعه که به عنوان دیوار بزرگ خورشیدی نیز شناخته می‌شود، متعلق به شبکه ملی چین و شرکت تامین برق Zhongwei است. در سال 2017 عملیاتی شد و اکنون سوخت بیش از 600000 خانه را تامین می‌کند.

افزودن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

ما را دنبال کنید: